Melyek a legjobb 2 fős társasjátékok?

társasjátékok

Akik a 90-es és 2000-es évek társasjáték világában a megszokott magyar játékokon (Gazdálkodj okosan!, Capitaly, stb.) „szocializálódtak”, talán felhúzzák a szemöldöküket a két fős társasokat hallva, hiszen szinte mindent lehetett ketten játszani, de azért az nem volt az igazi. Persze ne feledjük el, hogy vannak csak ketten játszható több ezer éves játékok, mint a sakk, a dáma, a malom, stb. De a megszokott „táblás” társasjátékokon általánosságban a „the more the merrier” angol mondás érvényesül, ami kb. annyit jelent, hogy „mennél többen leszünk, annál jobban szórakozunk”. Az utóbbi időben nagy változások álltak be a társasjátékok világában, így ez már (szerencsére) nincs feltétlenül így.

 

A Covid hozott nagy változásokat?

Mivel a koronavírus óriási változásokat hozott az életünkben az utóbbi több mint egy évben, a társasjáték világa egy-egy kivételtől eltekintve (mint a Pandemic társasjáték, amely egyébként 2008-ban kezdte karrierjét, újabb kiegészítői) erre nem igazán reagált, legalábbis strukturálisan. A társadalom alapvető átalakulására azonban annál inkább: egyre több olyan család van, ahol nincs gyerek, két gyerek helyett inkább egyet találunk, három helyett inkább kettőt, az édesanyák is dolgoznak, így sokszor otthon kevesebb idő jut a gyerekekre. Ez a folyamat indította el az olyan (klassz) játékok kialakulását, amelyekhez elég egyedül lenni vagy éppen ketten lenni. Egyes játékokat kizárólag egyedül vagy kettesben lehet játszani. Ha olyan társast keresel, amihez nem kell egy egész társaság, akkor mindenképp érdemes szétnézned a gemklub.hu weboldalon.

Melyek a legjobb játékok?

Akár szeretjük a listákat úgy általában, akár nem, egy TOP 50-es lista (mint például a Gémklubé) nagy segítség lehet. Itt pedig egy egyszerű böngészéssel vagy közvetlenül a honlapon kereséssel (Ctrl + F több böngészőben) rákereshetünk azokra, amelyeknél a játékosok száma 2. Legalábbis, ha azért kattintottunk a cikkre, mert a legjobb két fős társasokat keressük.

 

Nézzünk néhány nevet is!

A TOP 50-es listából 35 játékot lehet 2-en játszani, és egy játék van különösen két főre kifejlesztve. Ez a Jaipur. Ebben a játékban kereskedelemmel foglalkozunk, egy játék igen rövid, kb. 20 perces, ennek során nagy esély jut a szerencsének, de ha többet játszik, ez kiegyensúlyozódik. Komparatív, de nem konfrontatív. Tehát kevesebb az esély, hogy valakinek a kanapén kell aludnia utána.

A további 34 játék közül, amelyet más számú játékos is játszhat, a mi kedvenceink az alábbiak:
Azul (és kiegészítői),

Everdell – Az Örökfa árnyékában (itt előny, hogy már egyedül is jól lehet vele játszani, de akár négyen is, ez viszonylag ritka),

Dobble (és kiegészítői: ez már egészen kis kortól, 6 éves kortól nagyon jól játszható),

Pandemic (és kiegészítői: a kooperatív játékok szerelmeseinek – téma aktualitás szempontjából 2020-ban és ’21-ben ez egyértelműen viszi a pálmát).